Voorstel voor sterretjesweide in Beringen

25 Juni 2019

Voorstel voor sterretjesweide in Beringen

In verwachting zijn van een kindje is voor veel mensen een wonderlijke beleving. Voor sommige ouders komt aan dit wonder echter een einde. Ze moeten hun kindje veel te vroeg laten gaan. Deze ouders hebben ook een gedenkplaats nodig, waar ze het verdriet van dit verlies langzaamaan kunnen verwerken.

Daarom deed Groen Beringen op de laatste gemeenteraad een voorstel om een sterretjesweide aan te leggen in Beringen, waar baby’s die levenloos geboren worden, na crematie uitgestrooid kunnen worden. Er bestaan al begraafplaatsen voor foetusbegravingen, maar ouders die hun kindje willen laten cremeren, kunnen nog niet op een speciaal voorzien plekje terecht.
We willen ouders zelf de mogelijkheid geven om te kiezen hoe ze hun kindje willen herdenken. Dit kan bijvoorbeeld met een sterretje op een ijzeren staaf op de sterrenweide, met daarop de naam, datum, of een tekstje.

Daarnaast werd er ook een voorstel gedaan om kindjes die levenloos geboren worden te registreren bij Burgerlijke Stand. Momenteel worden zij pas erkend na 140 dagen zwangerschap.
'Het verlies van een baby tijdens de zwangerschap, bij de geboorte of na enkele dagen is een even groot verlies', zegt Meral Özcan, gemeenteraadslid voor Groen Beringen. 'Het is belangrijk voor de ouders dat het korte bestaan van hun baby erkend wordt. Daarom willen we dat al deze kinderen een geboorte- en overlijdensakte krijgen.'

De stad zal onderzoek doen naar de mogelijkheden om deze voorstellen uit te werken.