Ons voorstel voor Broekhoven: een natuurstadspark
26 Mei 2025
Omdat je ook voor de natuur kan kiezen: Natuurstadspark Broekhoven.
Bekijk ons integrale plan voor Broekhoven
Op maandag 26 mei 2025 hebben we ons ontwerp voor een natuurstadspark in Broekhoven voorgesteld in het stadhuis. Met dit plan willen we het groene karakter van de wijk versterken en inzetten op natuurbeleving, waterveiligheid en levenskwaliteit voor alle inwoners van Beringen-Centrum.
Het voorstel speelt in op het aanwezige natuurpotentieel van het gebied en creëert ruimte voor wandelaars, fietsers, kinderen, hondenliefhebbers, scholen en jeugdbewegingen. “Het is gewoon onverstandig om deze laatste waterbuffer vol te bouwen,” zegt Dirk Van de Weyer. “Beringen-Centrum heeft nood aan ademruimte, niet aan extra beton.”
Reactie op vastgoedproject
Kort na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024 diende projectontwikkelaar Matexi een bouwaanvraag in om het zuidelijk deel van Broekhoven te bebouwen. Hierop kwam er protest van de buurt. Ook Groen Beringen beet zich vast in het dossier. De bouwaanvraag werd afgekeurd, maar het gebied is nog steeds bedreigd. Met Atelier Romain – actief in de vastgoedsector - stelde de stad een studiebureau aan voor de toekomstvisie voor de site.
Groen Beringen wil een ander perspectief aanreiken en komt nu met een concreet uitgewerkt tegenvoorstel dat focust op natuurwaarde en maatschappelijke noden.
Vanuit de kracht van het landschap
“Ons plan vertrekt niet vanuit vastgoed en eurotekens, maar vanuit wat dit gebied nodig heeft en kan betekenen voor mensen,” vertelt Marcel Van Waerebeke, natuurexpert bij Groen. Het voorstel steunt op een grondige analyse van het terrein en zet in op behoud en versterking van natuurlijke kenmerken.
Een speelbos, een kinderboerderij, veilige fietsroutes en een hondenweide maken van Broekhoven een groene long voor Beringen-Centrum. “Het gebied kan met relatief beperkte ingrepen uitgroeien tot een prachtig natuurstadspark,” aldus Van Waerebeke.
Geen extra woonuitbreiding nodig
Volgens politiek leider Kobe Snyers is extra woonuitbreiding op deze locatie niet verantwoord. “We moeten af van het idee dat we moeten bouwen omdat dat ooit zo werd vastgelegd. Het beleid moet vertrekken van de noden van vandaag. We moeten durven het Provinciaal Ruimtelijk UitvoeringsPlan (PRUP) te herbekijken. De nood aan groen, open ruimte en waterveiligheid is vandaag groter dan ooit. ”
Ook de onafhankelijke Bouwmeesterscan uit 2021 bevestigde dat bebouwing in Broekhoven onverstandig is. Volgens de studie zijn de woonnoden in Beringen ruimschoots gedekt tot minstens 2035. Het gebied fungeert bovendien als belangrijke waterbuffer met ‘pluviaal overstromingsrisico’, wat betekent dat het kwetsbaar is bij felle regenval. Op het water- en droogteplan van de stad kleurt het donkerblauw.
Nood aan ruimte voor water
“Met de toenemende klimaatverandering krijgen we te maken met zowel extreme droogte als intense regenval,” stelt Dirk Van de Weyer. “Natuurlijke wateropvangzones zoals Broekhoven zijn essentieel in het voorkomen van overstromingen en schade. We moeten dat erkennen in ons beleid.”
Marcel Van Waerebeke wijst op de precaire situatie in Beringen-Centrum: “De drie beken in het gebied zijn grotendeels ingekokerd. Bij hevige regenval raakt het water moeilijk weg. Dat merkten heel wat Beringenaren nu al tijdens de natte zomer en winter. Extra verharding en inkapseling van de Helderbeek zijn geen optie.”
Groen Beringen roept op tot debat
Met dit voorstel wil Groen Beringen de denkoefening rond Broekhoven openbreken en pleit de partij voor een toekomstgerichte visie die inzet op veerkracht, natuur en leefkwaliteit. “De keuze is aan ons,” besluit Van de Weyer. “Kiezen we voor kortetermijnwinsten of bouwen we aan een gezond Beringen voor de komende generaties?”
- Mottesite omringd met wilgenstruweel
- Speelbos
- Kinderboerderij
- Fietspad van routenetwerk
- Geluidsscherm of -hek, doorzichtig voor veiligheid en zonlicht
- Hondenlosloopweide met kleine parking
- Plankenpad met brugje
- Avontuurlijk wandelpad
- Ruiger grasland of weiden
- Nat grasland
- Nat bos
- Droog bos
- Groenbuffer met wal
- Brugjes voor wandelpad
- Weidegebied voor kinderboerderij of bewoners
- Groene corridor naar kanaal