Luchtkwaliteit in Beringen

05 Maart 2015

Ons gemeentebestuur bestelde bij het VITO een onderzoek naar de luchtkwaliteit in onze gemeente. Wat werd er gemeten?  Werd er wel gemeten? Was de conclusie er al voor de bestelling van het onderzoek? 04.12.2014, OC De Buiting : in een bijna hoerastemming zei schepen van Leefmilieu Duygu Akdemir dat de studie uitwijst  dat de mogelijke komst van een biostoomcentrale amper gevolgen zal hebben voor de luchtkwaliteit.Tegelijk werd de gewone burger geculpabiliseerd door de melding dat de luchtkwaliteit vooral wordt bepaald door het wegverkeer en de huishoudens (lees houtkachels).  Een paar houtkachels minder en er is zelfs plaats voor een tweede verbrandingsoven?

Het gemeentebestuur rijdt o.i. met deze conclusie tamelijk kort door de bocht van Ravenshout.  Bocht die waarschijnlijk mee bepaald wordt door partijbelangen in het bestuur van Bionerga, bouwer van de oven.

De studie gaat ook niet over een "meting".  Er werd door VITO helemaal niets gemeten in Beringen.  VITO extrapoleerde enkel  bestaande metingen uit andere gemeenten naar Beringen.  Een papieren meting dus waarin men al helemaal niet kon focussen op stoffen die worden uitgestoten door een verbrandingsoven.

10 juni 2013 : TV-Limburg meldt dat CD&V-Beringen een "nulmeting" wil want "de gezondheid van de inwoners is essentiëel". 

14 juni 2013, het Nieuwsblad citeert burgemeester Webers : "De nulmeting in Tervant moet er zo snel mogelijk komen en dat vooral op vraag van de bevolking van Tervant".

Die nulmeting, een terechte vraag van Leefbaar Tervant,  werd dus de papieren "meting" van VITO.

En een biomonitoring (onderzoek naar aanwezigheid van vervuilende stoffen in mens, dier, groenten?) komt er evenmin.

Als de verbrandingsoven er ooit komt rest er dus nog maar één scenario : dat van de " gebakken peren".  Een mooi voorbeeld hiervan is de gelijkaardige oven van Harlingen (NL).  Daar stelt men na de opstart vast dat niet alles verloopt volgens het boekje en dat het ene incident zich opstapelt na het andere.

Of is dit een afleidingsmanoeuvre om de kern van de zaak te doen vergeten?  Vlaanderen, en daar hoort ook Beringen bij, heeft geen enkele nood aan bijkomende verbrandingscapaciteit.