Voorstel voor geboortebos in Beringen

26 Juni 2019

Voorstel voor geboortebos in Beringen

Op de gemeenteraad van maandag 24 juni deed Groen Beringen een voorstel om een geboortebos aan te leggen. Dit is een bos waarin een boompje geplant wordt voor elk pasgeboren kindje in Beringen. Reeds talloze steden en gemeente hebben zo’n geboortebos.

‘Een geboortebos staat symbool voor nieuw leven en de groei die kinderen doormaken. Op deze manier is een geboortebos een mooi geboortegeschenk voor kleine nieuwe Beringenaren en hun ouders. Ze worden uitgenodigd om zelf samen met het gezin een boom te komen aanplanten’, legt Kobe Snyers uit. ‘Er is tevens de mogelijkheid om van dit geboortebos een speelbos voor kinderen te maken, waar ze veilig kunnen spelen.’

Een geboortebos is dus niet enkel een mooi symbool, maar ook een functioneel stukje natuur. Inwoners en verenigingen kunnen betrokken worden bij de vormgeving en inplanting van het bos. Deze participatie versterkt de betrokkenheid en sociale cohesie tussen burgers.

De herbebossing van een gebied zal ook zorgen voor een aangenamere leefomgeving. Men zou kunnen samenwerken met Agentschap Natuur en Bos of met Natuurpunt voor het onderhoud van het geboortebos.

Stad Beringen wil onderzoeken of het mogelijk is om een geboortebos aan te leggen.