Weg met het belerende vingertje naar jongeren toe

05 Februari 2019

Weg met het belerende vingertje naar jongeren toe

Kobe Snyers is fractieleider van Groen in de gemeenteraad en reageert namens Groen Beringen op het column van Martin Vanierschot over de klimaatspijbelaars.

Vanmiddag verslikten we ons bij Groen zowat in onze koffie toen we het column van Martin Vanierschot over de klimaatspijbelaars zagen verschijnen. Een column dat jammer genoeg bol staat van patriarchale clichés en veralgemeningen. Heel spijtig dat er zo neerbuigend wordt gedaan tegenover het engagement van jongeren, iets waar we eigenlijk best trots op mogen zijn. De klimaatmarsen in België zijn wereldnieuws en worden opgepikt door klimaatactivisten wereldwijd. Onze jongeren krijgen applaus van Greta Thunberg tot Leonardo DiCaprio.

"2050 lijkt misschien nog ver weg voor velen, maar voor onze jongeren draait de wereld nog een hele tijd door na 2050. Hun toekomst bevindt zich ook in de wereld na 2050. Vanzelfsprekend dus dat ze een doordacht beleid vragen dat verder kijkt dan enkel de komende vijf of zes jaar." - Kobe Snyers, fractieleider

Ondanks deze wereldwijde impact lezen we in het column toch dat deze tieners naïef zijn omdat ze “nog niet zo lang in het leven” staan. Alsof de mening van onze jongeren minderwaardig omdat ze nog niet zoveel levenservaring hebben. In onze samenleving staat gelijkheid tussen mensen centraal, waarom tieners dan als ongelijken beoordelen? Dit is niet alleen een belediging naar de jongeren toe, maar ook naar al de anderen die de afgelopen maanden op straat kwamen.

De verwachting van de jongeren is niet dat de aarde “met deze marsen op één twee drie zal gered worden van verdere opwarming”. De verwachting of hoop is wel dat er eindelijk een degelijk langetermijnbeleid wordt uitgestippeld dat ons in staat stelt om de klimaatdoelstellingen van 2030 en 2050 te halen. 2050 lijkt misschien nog ver weg voor velen, maar voor onze jongeren draait de wereld nog een hele tijd door na 2050. Hun toekomst bevindt zich ook in de wereld na 2050. Vanzelfsprekend dus dat ze een doordacht beleid vragen dat verder kijkt dan enkel de komende vijf of zes jaar.

Ook de boodschap dat de jongeren in plaats van te protesteren maar eens met de fiets naar school moeten komen, geen vliegtuig meer mogen nemen of het festivalterrein eerst eens moeten opruimen kunnen we missen als de pest in dit debat. Wie zegt dat ze dat al niet doen? “Veeg eerst voor eigen deur alvorens je er nog maar aan denkt om verder te kijken”, lezen we zelfs. Die grote veralgemeningen leiden nergens toe en dragen niet bij aan een oplossing. Dat belerende vingertje hebben deze geëngageerde jongeren niet nodig.

Nog een laatste boodschap aan de jongeren zelf: laat het fatalistisch column van Martin net een reden zijn om nog meer op straat te komen, om jullie stem nog harder te laten horen. Versterk mee de roep naar een ambitieuzer klimaatbeleid met een degelijke achterliggende visie. Jammer genoeg dringt de ernst van de situatie blijkbaar nog steeds niet voldoende door. Elk protest heeft zijn waarde. En zeker dat van jullie, waarbij de afgelopen twee maanden in België over alle protesten heen al meer dan 200.000 mensen op straat kwamen. Dat is historisch. De klimaatmarsen op zondagen (65.000 deelnemers en 70.000 deelnemers) bevestigen dat deze protesten breder gedragen zijn en niet te wijten zijn aan ‘jeugdige naïviteit’. Tot een volgende keer in Brussel.

En Martin, we nodigen je uit om een volgende keer eens mee te gaan. Dan kunnen we mèt de mensen spreken die bezorgd zijn om het klimaat, in plaats van over hen.