Oproep tot affichevrije verkiezingen

31 Oktober 2017

Oproep tot affichevrije verkiezingen

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 roept Groen Beringen alle partijen op tot een affichevrije campagne.

"Iedere partij kan beter geld en tijd spenderen aan het in gesprek gaan met de burger dan aan het plaatsen van en rondrijden met verkiezingsborden," zegt George Beerten. "Gedaan met de visuele straatvervuiling, gedaan met de wildgroei aan borden (groot, groter, grootst). Gedaan met het verwijderen, op kosten van de gemeenschap, van fout geplaatste borden.  Kortom, ons milieu wint."  

"Iedere partij kan beter geld en tijd spenderen aan het in gesprek gaan met de burger dan aan het plaatsen van en rondrijden met verkiezingsborden." - George Beerten

De gemeente kan geen wettelijk verbod uitvaardigen voor borden op privéterrein. Alle partijen kunnen hierover samen wel een afspraak maken: een 'gentlemen's agreement'.

"Indien zo’n afspraak voor sommigen te ver zou gaan is er nog een tussenoplossing," vertelt George Beerten. "De gemeente zou zelf op enkele vaste openbare plaatsen aanplakborden kunnen voorzien. Alle partijen beschikken dan over gelijke kansen.  Die borden gaan geen overlast bezorgen want hun aantal is beperkt en de gemeente kan die op een ordelijke manier plaatsen."

Dat laatste is echter niet de beste keuze volgens Groen Beringen.  "Daarom roepen wij alle partijen toch op om, voor het eerst in Beringen, naar een affichevrije verkiezingscampagne te gaan," besluit George Beerten.